21/11/2016

KRC Genk en Beloften verliezen thuis. Jeugploegen doen het goed. (bijgewerkt verslag)

KRC Genk Ladies en de Beloften liepen beiden tegen een thuisnederlaag op in twee verschillende scenario's.

Ondanks sterke partij worden foutjes genadeloos afgestraft.  (verslag Luc Calleeuw)
Ruime belangstelling op deze door regen overgoten vrijdag aan het Sport In Genk complex voor de partij tussen de KRC Genk Ladies en regerend kampioen Standard de Liège. We spotten onder andere de heer Benny Mazur, secretaris-generaal van het VFV, trainster Tamara Cassimon voor de Red Flames, rapper Fonzi Fons en diverse notabelen van het Provinciale comité. Ook afgevaardigden van de verschillende sponsors van de Ladies. De wedstrijd staat onder leiding van Mej. Irmgard Van Meirvenne, geassisteerd door de heren Alfonso Santolin en Peter de Graaf. Bij de start van de partij is het droog en heeft Betty Van Proeyen en enkele andere dames hoogstpersoonlijk het terrein watervrij gemaakt. Genk mag opzetten.

We zien een aangename wedstrijd om volgen, gelijkopgaand, beide teams geven zo goed als niets weg. Standard komt door het felle opzitten van KRC Genk niet echt in haar spel. De lange bal komt meestal niet aan en ook het vlotte combinatie spel loopt niet echt lekker. De Ladies vechten voor iedere meter grond en proberen ook al voetballend een goed figuur te slaan. Hierdoor zo goed als geen kansen. Een eerste schuchtere poging pas na 22 minuten. Doelvrouw Sofie Van Houtven ontzet het leer in de voeten van Sanne Schoenmakers, zij bereikt Charlotte Cranshoff, Sofie pakt haar schot en herstelt het foutje. Aan de overkant dropt Lien Mermans een bal in de 16, keepster Lisa Lichtfus kan wegboksen voor de voeten van Gwen Duijsters (34 min). Een poging van Laura Gorniak gaat een metertje over (38 min) en na een fraai dubbelpas tussen Gwen en Sylke Calleeuw is er niemand voor doel gevolgd om de lage voorzet af te werken (41 min). De ruststand is dan ook de beginstand.

Na de pauze zien we een iets feller Standard, de Rouches gaan wat hoger spelen. Voorlopig resulteert dit in enkele hoekschotten. Silke Leynen wordt met geel bedacht voor te fel inkomen (53 min). Even later een eerste echte doelkans voor Standard, het vizier van sluipschutster Sanne is nog niet goed afgericht (57 min). KRC Genk heeft het in deze fase moeilijk weet niet echt hoe er uit te komen. En minuten later is de achterstand ook een feit. Lang bal uit de verdediging van Yuna Appermont tot bij de vrijstaande Sanne Schoenmakers, aanname en schot uit de draai, de botsende bal gaat langs keepster Sofie tegen het net, 0-1 (63 min). Even later verzuimen de bezoeksters om het pleit definitief naar zich toe te trekken. Julie Biesmans lepelt de bal in de grote rechthoek, sluitstuk bokst het leer in de voeten van Davinia Vanmechelen, haar eerste poging stuit op de goalie, de tweede draait langs de verste paal achter (67 min).

De KRC Ladies knokken zich langzaam terug in de wedstrijd. En met succes. Annelies Menten vindt Lien Mermans op rechts, hoge voorzet, Kelly Paulus wint dit keer het kopduel van Aline Zeler en verlengt. Het ronde ding valt tussen Sarah Wijnants en Sylke Calleeuw, deze laatste haalt de bal naar zich toe, zet door en tipt in de onderste hoek, 1-1 (75 min). Het geluk is echter van korte duur. De volgende fase resulteert in een iets te gemakkelijk weggegeven hoekschot. Davinia trapt op het hoofd van Sanne die doorkopt naar Maurane Marinucci. Zij kopt centraal naar de vrij staande Yuna Appermont die tussen de grijparmen van keepster Sofie de bal in het net prikt, 1-2 (76 min). Even later brengen de Rouches nieuw bloed, Laura Gorniak verlaat het terrein, Zoë Van Eynde komt in haar plaats (77 min). Bij Genk gokt coach Luk Verstraeten op de aanval en brengt Amber Tysiak als extra spits voor verdedigster Nathalie Weytjens (80 min). KRC zet alles op alles.

Lien kan een hoge bal in de zone van de waarheid droppen, routinier Aline staat pal en verdedigt secuur. De roodwitten kunnen nu naar harte lust counteren. Sarah Wijnants zet zich door over links, haalt de achterlijn en brengt voor. Annelies kopt weg, in de voeten van Julie Biesmans, die (iets te overhaast) naast schiet (85 min). Even later mag Davinia (uit buitenspel) alleen op doelvrouw Sofie afgaan, ook zij kan de definitieve koof niet maken want Fien Steyvers weet met een ultieme sliding het gevaar te keren. Het appel voor een strafschot is onterecht (88 min). Standard begint zowaar tijd te winnen en brengt Valentina Hannecart voor Maurane Marinucci (90 min). Genk dreigt nog één keer, Annelies op Lien, hoge voorzet in de rechthoek, Amber legt in één tijd af voor Kelly, de voorzet geraakt niet voorbij de eerste paal waar doelvrouw Lisa opraapt (91 min). Snelle ingooi, op de tegenaanval bedient Charlotte op rechts Sarah, schuiver in de voeten van Davinia Vanmechelen die met een streep de (overdreven) 1-3 vastlegt (91 min). Meteen ook de eindstand. De prima leidende Irmgard fluit de partij ten einde.

Mooie en aangename wedstrijd met twee teams die beide gingen voor de punten. Het talrijke publiek heeft zeker gezien dat vrouwenvoetbal meer dan de moeite loont om te volgen, al is de 1-3 score misschien wel wat overdreven. De Rouches maakten optimaal gebruik van de gemaakte foutjes en straften deze genadeloos af.  En om doelpunten, daar gaat het in het voetbal, toch? Genk Ladies mogen terugkijken op een sterke en verdienstelijke partij. Door het interland voetbal, de Red Flames spelen donderdag tegen Nederland en maandag tegen Denemarken (twee opponenten volgend jaar in de EK poule) is er volgend weekend geen wedstrijd. Daarna trekken de Ladies naar leider Gent. Standard treedt dan thuis aan tegen KSK Heist.

KRC Genk Ladies: Sofie Van Houtven, Fien Steyvers, Lore Vanschoenwinkel, Riete Loos, Lien Mermans, Sylke Calleeuw, Gwen Duijsters (80' Amber Tysiak),Kelly Paulus, Silke Leynen (73' Yenthe Kerckhofs), Annelies Menten, Nathalie Weytjens.
Wisselspeelsters: Chloë Bellavia, Febe Nulens, Esther Knevels, Floor Caelen.
Coaches: Luk Verstraeten, Raymond Loose, Kris Vanbriel.

Standard de Liège: Lisa Lichtfus, Imke Courtois, Julie Biesmans, Maurane Marinucci (90' Valentine Hannecart), Aline Zeler, Sanne Schoenmakers (92' Elien Nelissen), Davinia Vanmechelen, Sarah Wijnants, Laura Gorniak (77' Zoë Van Eynde), Yuna Appermont, Charlotte Cranshoff.
Wisselspeelsters: Madison Waegenaire, Jasmine Verbruggen.
Coaches: Ait Ahmed Lamara Hamide, Uçar Erdem.

Scheidsrechter: Mej. Irmgard Van Meirvenne
Assistent scheidsrechters: De Heren Alfonso Santolin en Peter De Graaf
Scoreverloop: 63 min 0-1 Sanne Schoenmakers, 75 min 1-1 Sylke Calleeuw, 76 min 1-2 Yuna Appermont, 91 min 1-3 Davinia Vanmechelen
Gele kaarten: 53 min Silke Leynen (Genk)
Toeschouwers: 400

Video's:
wedstrijdverslag (Luc Calleeuw)
wedstrijdverslag (Sportbeat)

Interviews:
Annelies Menten (Luc Calleeuw)
Riete Loos (Luc Calleeuw)
De speelsters van Standard kregen geen toelating voor een interview met Luc Calleeuw. Begrijpe wie begrijpe kan ...
Sylke Calleeuw, Charlotte Cranshof, Julie Biesmans, Lien Mermans (Sportbeat)

Foto's (Robert Absolonne Lardot)

De andere uitslagen in de Super League:
RSC Anderlecht - AA Gent 1-1
DVC Eva's Tienen - KSK Heist 0-1

De Beloften kregen in de eerste helft heel wat kansen zonder echter te scoren. Dat zou zuur opbreken want ook na de rust kregen onze meisjes de verdedigingsgordel van Sterrebeek niet ontmanteld. Tot overmaat van ramp liepen we halfweg de tweede helft bij de eerste kans van Sterrebeek tegen de 0-1 op. Ondanks verwoede pogingen kon de onverdiende nederlaag niet vermeden worden.

Foto's (Evert Provoost)
Foto's (Jill Delsaux)

De U12 speelden voor de zoveelste keer van dit seizoen gelijk, nu op het veld van Genk VV.

De overige jeugdploegen speelden zondag: de U15 won met 1-6 in Heis Sport en de U13 haalde het met 1-3 in Termien.

Onze derde ploeg oefende donderdagavond tegen eerste provincialer SK Herkenrode en won met 2-0.