25/09/2016

KRC Genk Ladies op 13 minuten van stunt in Standard. Knappe prestaties van jeugdploegen!

Foto: Lien Mermans stuurt Gwen Duijsters naar de 1-2

Verslag Luc Calleeuw
Eerste topper voor de KRC Ladies tegen de landskampioen Standard de Liège op de Académie Louis Dreyfus in Luik. Perfecte grasmat, prima verlichting, enkel de kantine voor de fans ontbreekt. Bij KRC ontbreekt na Silke Leynen (rib) ook Hanne Merkelbach (kruisband) voor langere tijd. Bij de thuisploeg verrassend Laura Gorniak op de bank. De wedstrijd staat onder leiding van een vrouwelijke scheidsrechter trio. Ruime publieke belangstelling op nog eens een verlengde zomerdag. Genk mag de wedstrijd op gang brengen.

Standard tracht van meet af hoge druk te zetten. Genk toont het nodige respect. Toch is de eerste echte aanval al raak. Aline Zeler drijft op met de bal, diep op Sanne Schoenmakers die kaatst voor de voeten van Davinia Vanmechelen, in één tijd in de loop van Sarah Wijnants. Het lijkt buitenspel maar de vlag blijft beneden, het nummer 11 schuift beheerst binnen 1-0, 9 min. Toch lijkt KRC niet aangeslagen. In tegendeel. Centraal neemt de driehoek Riete Loos – Kelly Paulus – Lien Mermans de bovenhand. Coach Luk Verstraeten schuift Sylke Calleeuw naar de 9 en haalt Gwen Duijsters op de 11 en plots loopt het lekker.

Lien verrast bijna doelvrouw Lisa Lichtfus met een verre lob (13 min), het voorbereidende werk was van Sylke en Kelly Paulus. De wedstrijd is nu in evenwicht. Riete Loos kan net niet bij een voorzet van Febe Nulens (28 min). Genk probeert het al voetballend, Standard grijpt naar de lange bal. Sarah wordt nog eens gelanceerd, dit keer wel afgevlagd voor buitenspel (33 min). Een hoekschot van Genk wordt slecht uitverdedigd, Fien Steyvers brengt terug voor doel, Sylke kan net niet koppen; bal terug voor doel, nieuwe hoekschot. Lien trapt, het ronde ding caprioolt voor de voeten van Lore Vanschoenwinkel die uithaalt. Via de knie van Ellen Charlier verdwijnt het leer in de netten, 1-1, 36 min. Alles te herdoen.

Twee minuten later ei zo na de 2-1, de sterk acterende Davinia zet zich door op kracht, trapt en treft de paal (38 min). Net voor rusten een vrije trap van Lien, geharrewar voor doel, uiteindelijk hoekschot. Lien trapt, Aline Zeler ontzet, we gaan rusten met een 1-1 stand.

Geen wissels tijdens de pauze. De Rouches krijgen een eerste mogelijkheid via een spelhervatting. Aline trapt, niet zo ver naast (46 min). En dan slaat KRC toe. Lien schakelt met een technisch staaltje twee opponenten uit, schuift buitenkant voet perfect in de loop van de op snelheid zijnde Gwen Duijsters die langs doelvrouw Lisa schuift. De bal rol (tergend) traag in de verste hoek, 1-2 (47 min). De kampioen moet nu vol aan de bak. Coach Ait Ahmed brengt Laura Gorniak voor Marinucci Maurane (58 min). Twee minuten later wordt Gwen foutief afgestopt door Imke Courtois. Deze laatste krijgt geel, iets wat ze minuten daarvoor al had moeten hebben voor een (slaande) reactie (60 min). Een vrije trap van Febe komt op rechts bij Sylke, schot uit de draai met rechts, te weinig kracht (63 min). Doelvrouw Sofie Van Houtven weet raad met een pegel van uitblinkster Davinia (69 min). Ook Genk wisselt, Floor Caelen komt voor Febe (70 min). Minuten later wordt ook Riete met geel bedeeld voor een (lichte) trekfout (73 min). Op het kwartier een hoekschot vanaf rechts voor de roodwitten. Davinia trapt, Sanne kopt op de deklat, hectisch situatie voor doel, nieuwe hoekschot nu links. Davinia trapt, Sanne Schoenmakers geeft Nathalie Weytjens een subtiel duwtje, klimt en kopt dit keer tussen de grijparmen van keepster Sofie in doel, 2-2, 75 min.

Standard gaat nu voor de volle winst, Genk probeert het op de counter. Een schot van Davinia gaat over. Bij KRC komt Esther Knevels voor Fien (79 min). Na een nieuwe hoekschot kopt Ellen Charlier naar doel, de ingevallen Floor redt op de lijn (80 min). Slechts uitstel. Twee minuten later een vrije trap voor de Luikse dames. Davinia Vanmechelen achter de bal, lage trap. Alle opponenten langs het leer waardoor deze trap in de verste hoek verdwijnt, 3-2 (82 min) De uitblinkster op het terrein bekroont zo haar wedstrijd, zuur voor de bezoeksters. De Genkse Ladies zetten alles op alles, een schot van Riete wordt door keepster Lisa geklemd (84 min). Coach Luk probeert nog voor wat lengte te zorgen met Yenthe Kerckhofs in de plaats van Kelly (84 min). Lien stuurt Sylke door op links, lage voorzet in de voeten van Gwen, ze twijfelt net iets te lang (87 min). Standard breekt het tempo via een tweede wissel, Elien Nelissen op het terrein voor Charlotte Cranshoff (88 min). Genk dwingt nog twee hoekschotten af, Lien trapt, Aline kan het gevaar net op tijd keren. Aan de overzijde krijgt Nathalie Weytjens tot haar eigen verbazing geel voor een lichte fout (90 min). Ook een derde wissel van de thuisploeg haalt het tempo terug naar beneden, Zoe Van Eynde komt voor Sanne Schoenmakers (90 + 1 min). Hierna missen de Rouches “de kans” om het helemaal af te maken, scherpe counter, drie tegen een, Laura Gorniak breed op Davinia. Deze laatste schuift niet egoïstisch voor de voeten van Sarah. Haar poging wordt door doelvrouw Sofie in hoekschot geduwd. Deze brengt niets meer en de partij eindigt op een 3-2 eindstand

Deze voetbalwedstrijd was propaganda voor het vrouwenvoetbal. Een gelijkspel behoorde zeker tot de mogelijkheden. De kampioen moest diep gaan om de overwinning naar zich toe te trekken. Na een sterke partij komt dit verlies voor de KRC Ladies zuur aan. Niet verwonderlijk dat er hier of daar een traantje vloeide. Volgende vrijdag krijgt KRC de mogelijkheid om sportieve revanche te nemen in een nieuwe topper tegen de leiders uit Gent. Standard trekt naar Heist.

13 minuten voor het einde van de wedstrijd in Standard leidde KRC Genk Ladies nog met 1-2, maar twee stilstaande fasen zorgden uiteindelijk voor een ultieme ontgoocheling bij onze speelsters.
Standard kwam al vroeg op voorsprong toen Wijnants de buitenspelval ontglipte. Een goed verdedigend Genk hield Standard af, hoewel Davinia Vanmechelen toch in de gaten moest gehouden worden. KRC kwam stilaan opzetten en Lore Vanschoenwinkel knalde na een hoekschop van Lien Mermans de gelijkmaker binnen.
KRC Genk Ladies begon erg sterk aan de tweede helft. Lien Mermans stuurde Gwen Duijsters in het straatje voor de 1-2. Standard zag het even niet meer zitten en kon geen enkele kans meer creëren. Tot een hoekschop op het einde van de wedstrijd ons fataal werd. Sanne Schoenmakers kopte keihard binnen. Tot overmaat van ramp flodderde een vrije trap van Vanmechelen door het pak in het doel. KRC had meer verdiend, maar bleef ontgoocheld en puntenloos achter.

Vrijdagavond won ook AA Gent met 2-0 van Anderlecht. Zaterdag won Heist van Tienen met 2-1.

Opstelling Standard de Liège:
16 Lisa Lichtfus, 03 Imke Courtois, 04 Julie Biesmans, 05 Marinucci Maurane, 07 Aline Zeler, 08 Sanne Schoenmakers, 10 Davinia Vanmechelen, 11 Sarah Wijnants, 13 Yuna Appermont, 17 Ellen Charlier & 18 Charlotte Cranshoff.
Wisselspeelsters:
01 Madison Waegenaire, 02 Valentine Hannecart, 12 Laura Gorniak, 14 Zoe Van Eynde, 15 Elien Nelissen en 25 Jasmine Verbruggen.
Wissels:
58 min Laura Gorniak voor Marinucci Maurane
88 min Elien Nelissen voor Charlotte Cranshoff
92 min Zoe Van Eynde voor Sanne Schoenmakers
Coaches:    
Ait Ahmed Lamara Hamide & Uçar Erdem.

Opstelling KRC Genk Ladies:
01 Sophie Van Houtven, 02 Fien Steyvers, 03 Lore Vanschoenwinkel, 05 Febe Nulens, 06 Riete Loos, 10 Lien Mermans, 11 Sylke Calleeuw, 13 Gwen Duijsters, 14 Kelly Paulus,  21 Annelies Menten, 22 Nathalie Weytjens
Wisselspeelsters:
01 Chloë Bellavia, 09 Amber Tysiak, 16 Esther Knevels, 26 Floor Caelen & 44 Yenthe Kerckhofs.
Wissels:
70 min Floor Caelen voor Febe Nulens
79 min Esther Knevels voor Fien Steyvers
84 min Yenthe Kerckhofs voor Kelly Paulus
Coaches:    
Luk Verstraeten, Raymond Loose & Kris Vanbriel.

Scoreverloop:
17 min 1-0 Sarah Wijnants
37 min 1-1 Lore Vanschoenwinkel
47 min 1-2 Gwen Duijsters
75 min 2-2 Sanne Schoenmakers
82 min 3-2 Davinia Vanmechelen

Scheidsrechter: Mej. Tania Morais
Assistent scheidsrechters: Mej Viki De Cremer & Mej Maria Etienne

Gele kaarten:
60 min Imke Courtois (Standard)
73 min Riete Loos (Genk)
90 min Nathalie Weytjens (Genk)

Toeschouwers: 350
Reporter: Luc Calleeuw

Wedstrijdverslag (Sportbeat)
Wedstrijdverslag (Luc Calleeuw)

Interviews:
- Sportbeat
- Gwen Duijsters, KRC Genk Ladies (Luc Calleeuw)
- Aline Zeler, Standard (Luc Calleeuw)

Foto's van Jill Delsaux.

De stand:
1  Standard Liège  4-10  (9-3)
2  AA Gent Ladies 4-10 (8-2)
3  RSC Anderlecht  5-7 (8-5)
4  KRC Genk Ladies 4-7 (6-3)
5  KSK Heist  4-6  (4-8)
6  OHL  4-1  (3-7)
7  Tienen  5-1  (4-14)

Onze jeugdploegen trokken allemaal de deur uit.
Zaterdag om 12.30 uur speelde de U12 in Grimbie 69. Na een mooie prestatie wonnen onze youngsters met 0-2.
Zondag was het de beurt aan de U13 en de U15:
- Onze meisjes geraakten in Niel SK 2-0 achter, maar vochten terug zodat een meer dan verdiend 3-3-gelijkspel werd behaald.
- De U15 domineerde het gebeuren op het veld van SK Rooierheide. De thuisploeg kon op het einde enkel een eretreffer aantekenen, maar uiteindelijk wezen de bordjes 1-6 voor KRC dat nu als tweede gerangschikt staat met 9 punten uit 4 wedstrijden.

Zoals al eerder gemeld, is de wedstrijd van onze Beloften in KV Mechelen uitgesteld wegens de selectie van drie speelsters (Floor Caelen, Amber Tysiak en Jill Verelst) voor de Kwalificatieronde van de Red Flames U17 in Servië.