20/03/2017

Spijtige penalty helpt Anderlecht aan zege bij Genk: met video's en foto's

foto: Davy Rietbergen

Verslag Luc Calleeuw:

RSC Anderlecht gebruikt eens te meer wapen van stilstaande fases waar de lepe Yana Daniëls het blok openbreekt via een strafschot.

KRC Genk Ladies               -          RSC Anderlecht                 0 – 2

76 min 0-1 Heleen Jaques
80 min 0-2 Tine De Caigny

Na het pijnlijke maar vermijdbare verlies vorige dinsdag bij Oud Heverlee Leuven trachten de KRC Genk Ladies vandaag het blazoen op te smukken tegen de hoofdstedelingen RSC Anderlecht. Voorwaar geen gemakkelijke opdracht, de paarswitten doen het erg goed dit seizoen. In het tussen seizoen deden de Brusselaars nog twee gerichte transfers (Yana Daniëls & Tine De Caigny) en voegde zo nog meer kwaliteit toe aan de ruime kern. Het uitvallen van Justin Vanhaevermaet kan dan ook door coach Patrick Wachel zonder problemen worden opgevangen. KRC Genk Ladies moeten het nog altijd stellen zonder sleutelfiguur Kelly Paulus (voor de rest van het seizoen en misschien wel definitief) en Nathalie Weytjens. Daarentegen maakten Hanne Merkelbach en Nadine Hanssen (overgekomen van RSC Anderlecht) minuten bij de beloften en nemen vandaag plaats op de wisselbank. Ondanks het feit dat de KRC abonnementen vandaag gratis de wedstrijd mogen bijwonen is de opkomst op deze zaterdag namiddag in bar slechte weeromstandigheden eerder aan de magere kant. Wel spotten we de aanwezigheid van bondscoach Yves Serneels. Eveneens positief is de aanwezigheid van een camera team van de VRT, eindelijk een beetje belangstelling voor het vrouwenvoetbal van de Nationale omroep. De wedstrijdbal werd geschonken door de firma Torusol uit Genk.

In lichte regen brengen de bezoekers de wedstrijd op gang, proberen direct druk naar voren te zetten. Toch is het eerste gevaar voor KRC. Een jagende Fien Steyers geraakt langs haar opponent, helaas verliest ze hierna even het overzicht en schiet te overhaast zelf naar doel, geen probleem voor keepster Diede Lemey (2 min). Ook Anderlecht steekt de neus aan het venster via een kopbal van Tine De Caigny, doelvrouw Sofie Van Houtven staat op de juiste plaats en tikt over de deklat (3 min). De hoekschot wordt weggewerkt. Aan de overzijde zien we een doorjagende Sylke Calleeuw op sluitstuk Diede, deze laatste trapt de bal recht in de voeten van Lien Mermans, haar één tijds poging gaat niet zover naast (7 min) Genk probeert het als een hecht blok, compact dicht bij elkaar met één diepe spits in de frontlijn, de paarswitten tikken de bal rond, vinden niet direct een antwoord op de Genkse organisatie.

Yana Daniëls trekt zich op rechts op gang, hoge voorzet, Lola Wajnblum komt wel voor haar opponent, maar haar kopbal mist de juiste richting (16 min). Op een lange bal van Laura Deloose werkt doelvrouw Sofie werpt zich gepast op de leer voordat Tine gevaarlijk kan worden (18 min). Een vrije trap van Yana vanaf links wordt door Sofie goed geklemd (27 min). KRC komt niet echt tot kansen, doelvrouw Diede kan nog net ontzetten voor een jagende Sylke (32 min). Een vrije trap van Lien in het pak valt niet voor de juiste voeten en wordt door Laura Deneve ontzet (35 min). Even later vinden we Lien op links, hoge voorzet, dezelfde Laura kan met het hoofd deviëren vooraleer Sylke of Fien gevaarlijk kunnen worden (38 min). Aan de overkant zien we opnieuw Laura, dit keer eindigt haar poging in de grijparmen van keepster Sofie (41 min). Na een eerste helft vol overgave gespeeld wordt er gerust met een brilscore, 0-0.

Trainer Patrick Wachel voert een eerste wissel uit bij rust, een extra toren wordt in het team gedropt, met Ella Van Kerkhoven voor Anaëlle Wiard (46 min). Anderlecht probeert nu nog meer met de lange bal het Genkse beton te slopen. Vrije trap van Laura Deneve, bal hoog voor doel, bal voor de voeten van de mee opgerukte Heleen Jaques. Van daar springt deze voor de voeten van Ella, hoop geharrewar, rommelige fase, uiteindelijk eindigt de bal in de handen van keepster Sofie (50 min). Een jagende Sylke en Lien kunnen de RSCA verdediging even in twijfel brengen, de aanval gaat via Riete Loos verder op rechts, helaas is de laatste pas van Yenthe Kerckhofs net niet scherp genoeg (53 min). Nieuwe vrije trap van Laura Deneve, Sofie grijpt gepast in (56 min). Beide trainers brengen nieuw bloed op het terrein, het wedstrijd beeld veranderd hier niet direct door. En dan, in het laatste kwartier, maakt RSC Anderlecht gebruik van hun sterkste wapen, de stilstaande fase. We zien een verre uittrap van doelvrouw Diede, Laura Deneve, weer zij, kopt door in de loop van de lepe Yana Daniëls. Annelies Menten doet een (te late) tackle op de bal, Yana gaat in haar gekende stijl neer: strafschot. Voor de ervaren Heleen Jaques is het een koud kunstje het leer hard tegen de netten te jagen, ook al is keepster Sofie er nog met de handen aan, 76 min, 0-1.

Vier minuten later is de wedstrijd helemaal gespeeld. Een hoekschot voor de paarswitten. Laura trapt precies op het hoofd van de hoog opverende Tine De Caigny, 0-2 (80 min), boeken toe. KRC jaagt nog wel op een eerredder, maar ook dat doelpunt komt er niet. Een poging van de ingevallen Nadine Hanssen, haar debuut voor de Genk Ladies botst op de benen van Hanne Merkelbach (ook voor het eerst terug na lange revalidatie) en springt zo naast het doel (84 min). Wat later een misverstand in de Genkse verdediging, nieuwe hoekschot voor de bezoekers. Andermaal Laura, opnieuw vindt ze de vrijstaande Tine aan de tweede paal, dit keer strand de kopbal op de lat (86 min). KRC kan in de laatste minuut nog een hoekschot afdwingen, de tweede nog maar, ook deze brengt geen doelgevaar. De partij eindigt op een 0-2 stand. RSC A weet met het wapen van de stilstaande fase en een lepe Yana de drie punten naar zich toe te trekken. De hard knokkende en verdienstelijk spelende KRC Genk Ladies toonden de juiste mentaliteit en toonde een sterk groepsgevoel, blijven helaas zonder het beoogde punt achter. Het blijft jammer dat er niet meer toeschouwers willen opdagen voor deze spannende wedstrijden, het damesvoetbal verdient veel beter.

KRC Genk Ladies: Sofie Van Houtven, Fien Steyvers, Lore Vanschoenwinkel, Riete Loos, Amber Tysiak, Lien Mermans (81' Nadine Hanssen), Sylke Calleeuw (68' Hanne Merkelbach), Silke Leynen, Annelies Menten, Floor Caelen, Yenthe Kerckhofs (71' Gwen Duijsters).
Bank: Gidem Ünver, Febe Nulens.
Coaches: Luc Verstraeten, Raymond Loose.

RSC Anderlecht: Diede Lemey, Heleen Jaques, Tine De Caigny, Laure Deneve, Yana Daniëls (83' Noëmie Gelders), Annaëlle Wiard (46' Ella Van Kerkhoven), Laura Deloose, Lola Wajnblum (86' Henriëtte Awete), Marlies Verbruggen, Charlotte Tison, Nicky Van Den Abbeele.
Bank: Ines Fernandez Gonzalez, Anke Vanhooren.
Coaches: Patrick Wachel, Migule Atilio.

Scheidsrechter: De heer Pieter Vandevenne
Assistent scheidsrechters: De heren Niels Gentens en Willy Laermans
Gele kaarten: geen
Toeschouwers: 150   
Doelpunten: 76' Heleen Jaques (strafschop) 0-1, 82' Tine De Caigny 0-2.
Verslag: Luc Calleeuw                  Fotograaf: Dave Rietbergen


Uitslagen Super League
:
OHL - KSK Heist 0-1
AA Gent - Eva's Tienen 5-0 ff.
KRC Genk Ladies - RSC Anderlecht  0-2

Klassement Super League

Foto's Davy Rietbergen

Wedstrijdverslag (Luc Calleeuw)
Wedstrijdverslag (Sportbeat)

Interviews (Luc Calleeuw):
Tine De Cagny (RSC Anderlecht) 
Yenthe Kerckhofs (KRC Genk Ladies)
Nadine Hanssen (KRC Genk Ladies)
Laura Deneve (RSC Anderlecht)

Reacties (Sportbeat)

De Beloften haalden het van FC Halveweg met 3-1. Nadine Hansen bracht ons op voorsprong. Na de rust verdubbelde Janne Geers, maar milderde Nele Put. Hanne Merkelbach kopte de 3-1 binnen.

Foto's (Dave Rietbergen)

Al onze jeugdploegen trokken de deur uit.
De U12 speelden 1-1 gelijk bij Schoonbeek Beverst.
De andere jeugdploegen speelden zondagvoormiddag. Toevallig eindigden beide partijen met dezelfde score. De U13 won in Niel SK met 3-5, terwijl de U15 met 5-3 verloor van Eksel.

Zondag organiseerden wij ook onze eetdag.